Lowland Reserve Cask to edycja z nieujawnionej destylarni w regionie Lowlands?
Edycja 13-letnia P.7 została stworzona jako limitowana seria podkreślająca subtelność regionu.
Smak delikatny, z nutami kwiatów, zielonych jabłek i miodu. Finisz średni, gładki i owocowy.
To whisky z beczek po bourbonie i sherry butts.
Butelkowanie bez barwienia, niefiltrowane, moc 48%.
Dla początkujących i koneserów lekkich single malt.
Stworzona do degustacji solo.
Brąz IWSC 2021 w kategorii „Best Lowland 13 Year Old”.
Świetna na prezent w zestawie z innymi edycjami Reserve Cask.
Kupaż doskonały
Ten złocisty 13-latek łączy w sobie beczkę po sherry typu sherry butts i dwie dębowe beczki po bourbonie amerykańskim. Dokładnie przemyślany przez specjalistę Olivera Clintona zestaw był destylowany w 2007 roku. Po 13 latach dojrzewania zadebiutował w 2001 roku, jako siódma część serii Reserve Cask. Na palecie soczyste winogrona, akcenty gumy balonowej i maślane ciasteczka.
Trochę o regionie Lowland
Położony tuż pod Highlands region Lowland w Szkocji jest znany z produkcji whisky, która jest miękka i delikatna z typowymi nutami świeżo skoszonej trawy i wiciokrzewu. Niektóre whisky Lowland są nawet trzykrotnie destylowane, co nadaje jej lekki i zwiewny charakter. Gorzelnicy nizinni rzadko używają dymu torfowego w procesie produkcji whisky, decydując się zamiast tego na produkcję eleganckiego i przystępnego alkoholu.
Sekret tkwi w beczkach
Producent nie zdradza, w której dokładnie destylarni powstaje 13-latek z kolekcji The Single Malt of Scotland. Wiadomo jednak, że whisky dojrzewała w dwóch typach beczek, z których każda odpowiada za inne niuanse smakowe i aromatyczne. Beczki po sherry typu butts (czyli 500-litrowe), zapewniają akcenty przypraw i owoców. Dębowe beczki po bourbonie odpowiadają za niuanse kremowej wanilii i przyjemnej dębiny. 13-letni kupaż łączy w sobie whisky z jednej beczki po sherry i dwóch beczek po bourbonie. Zestawienie idealne!
Rodzynki, winogrona i kwaśny finisz
13-letni single Reserve Cask P.7 prosto z regionu Lowland ujawnia delikatną stronę swojej lokalizacji z dodatkowymi akcentami dębowej przypraw i kwaśnej cytryny.
Barwa: złoto;
Aromat: rodzynki i soczyste winogrona, dębowe akcenty;
Smak: ciastka maślane i kremowy karmel, sok z grejpfruta;
Finisz: lekko kwaśny, niuanse soku z cytryny;
Bliższe poznanie
Niezwykle przystępny smakowo single malt produkowany w tajemniczej destylarni w regionie Lowland ma wiele do zaoferowania. Najbliższe poznanie nastąpi, kiedy dodamy do dramu dwie krople wody o pokojowej temperaturze. Cieszcie się ekspresją z tulipanowej szklanki lub kieliszka do wina. Klasyczna, niska szklanica zwana tumblerem również doskonale się tutaj sprawdzi.
Ciemna butelka z szarego pudełka
Butelka jest ciemna, lekko profilowana, a szyjkę wieńczy czarna zakrętka. Na froncie szkła umieszczono białą etykietę z konkretnymi informacjami na temat ekspresji: jak moc, liczba beczek, rok destylacji, rok butelkowania, objętość, a także nazwisko specjalisty odpowiadającego za dobór beczek. Butelka pełna 13-latka kryje się w szarym, prostokątnym pudełku.
Dla fanów delikatności z Nizin
Ta wyjątkowa ekspresja oferuje wrażenia rodem z regionu Lowland. Dostępna smakowo i aromatycznie nie tylko dla doświadczonych smakoszy, prezentuje najlepsze niuanse z beczek po sherry i po bourbonie. Idealna na prezent dla wielbiciela nieco delikatniejszych wersji whisky słodowej.
Informacje szczegółowe
Kraj
Szkocja
Rodzaj whisky
Single Malt
Region
Lowlands
Producent
nieujawniony
Marka
THE SINGLE MALT OF SCOTLAND
Właściciel
Elixir Distillers
Bottler
niezależny
Wiek
13Y
Zawartość alkoholu
48
Pojemność
0.7L
Dojrzewanie - beczka
dąb amerykański po bourbonie, sherry butts
Filtrowanie
niefiltrowana na zimno
Barwienie
niebarwiona
Opakowanie
Karton
Porównaj z innymi whisky od THE SINGLE MALT OF SCOTLAND