Dlaczego warto kupić whisky Glenglassaugh Torfa?
- To wydanie jest często porównywane do edycji z destylarni Caol Ila i Laphroaig.
- Torfowa edycja po latach – pierwsza torfowa whisky Glenglassaugh od czasów reaktywacji.
- Morska bryza, popiół, cytrusy, sól, długi słono-słodki finisz z dymną nutą.
- Dojrzewanie w dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim.
- Butelkowanie z mocą 50 %, naturalny kolor, bez filtracji na zimno.
- Dla fanów lekko torfowych whisky, którzy chcą eksplorować mocne smaki.
- Do degustacji solo i konfrontacji stylów.
- Torfowana do poziomu 20 ppm.
- Jim Murray ocenił whisky na 90/100 punktów.
Destylarnia Glenglassaugh prezentuje mocno dymną whisky, która powstała z jęczmienia suszonego dymem torfowym. Trunek butelkowany z mocą 50% emanuje aromatem palonego ogniska i zwęglonego drewna. Glenglassaugh Torfa to wyjątkowy single malt zadebiutował w roku 2014, czyli rok po ponownym otwarciu gorzelni. Ta jedyna w ofercie szkockiej marki torfowa whisky udowadnia, że może śmiało równać się z wypustami gorzelni specjalizujących się wyłącznie w dymnych alkoholach.
Destylarnia Glenglassaugh mieści na wybrzeżu Moray Firth na skraju pięknej zatoki Sandend. Jej początki sięgają 1875 roku, kiedy pułkownik James Moir postanowił zająć się produkcją whisky. Wytwory gorzelni szybko zyskały świetną reputację, kiedy firma rozwijała się pod kierownictwem dwóch siostrzeńców Moira. W 1892 roku destylarnia została zakupiona przez Highland Distillers. W 1907 roku z powodu załamania się rynku gorzelnia musiała zostać zamknięta. Wciąż zajmowała się jednak słodowaniem jęczmienia. Ponowna produkcja whisky wróciła w 1960 roku. Niestety już w 1986 roku drzwi do zakładu ponownie zabito deskami. Destylarnia milczała przez ponad 20 lat, aż została kupiona przez grupę inwestorów i ponownie rozpoczęła produkcję w grudniu 2008 roku. W 2013 roku BenRiach Distillery Company przejęła destylarnię Glenglassaugh z zamiarem przywrócenia jej do życia. I udało się!
Szkocki rejony Highlands nie jest kojarzone zazwyczaj z whisky torfową. Co prawda, tereny te dościgając się na ogromnej powierzchni, więc specyfikacja trunków z tego obszaru jest dość obszerna, jednak dymne nuty i węglowe akordy nigdy nie były wiązane z destylarniami Highlands. Aż do momentu, kiedy na rynku pojawił się single malt Glenglassaugh Torfa.
Ziarno jęczmienia, wykorzystywane do produkcji słodu jęczmiennego, suszone jest w specjalnych piecach przy użyciu torfu o poziomie 20-30 fenoli. Nie jest to szokująco wysoki poziom w porównaniu z destylatami z Islay, jednak wystarczający, aby zapewnić cieczy mocnych nut dymu i zadowolić podniebienia fanów wyraźnych akcentów.
Po dodaniu do wytworu drożdży rozpoczyna się fermentacja. Żywe drożdże żywią się cukrami, produkując alkohol i niewielkie ilości innych związków, które wpływają na smak whisky. Po około 2 dniach fermentacja kończy się, a ciecz zawiera 6-8% alkoholu. Podczas destylacji miedziany alembik jest podgrzewany poniżej temperatury wrzenia wody, a alkohol i inne związki parują i przechodzą przez szyjkę destylatora do skraplacza. Glenglassaugh Torfa jest destylowany dwukrotnie, podobnie jak większość szkockich whisky. W trakcie dojrzewania whisky wygładza się, nabiera smaku i złocistego koloru. Zgodnie z prawem wszystkie szkockie whisky muszą dojrzewać przez co najmniej 3 lata.
Prawdziwie torfowa whisky prosto z destylarni Glenglassaugh zaraz obok dymnych akcentów palonego drewna oferuje nuty owoców i słodyczy. Finisz zabiera podniebienie w długą podróż po krainie dębu i zielonych jabłek.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: palone ognisko, wędzonka, przypalone drewno, jabłka i nuty imbirowe;
Smak: wyrazisty, drzewo dębu, miód i przyprawy, gruszka i melon;
Finisz: palony dąb w towarzystwie zielonego jabłka, dość długi i mocny;
Ten wyjątkowy wypust szkockiej gorzelni zawiera tak bogaty wachlarz smakowy i aromatyczny, że szkoda byłoby dodawać mu większej ilości walorów. Mocno torfową whisky warto pić bez dodatków, aby w pełni zanurzyć się w jej dymnym charakterze. Uważni zwrócą uwagę na obecność innych, bardziej owocowych i słodkich akordów. Dla wzmocnienia wrażeń do szklanki o grubym dnie warto dodać dwie lub trzy krople wody.
Butelka Glenglassaugh Torfa zwraca uwagę przede wszystkim etykietą, udekorowaną pięknym widokiem na rejon Speyside podczas zachodzącego słońca. Pełne czerwieni niebo przywodzi na myśl ognisko, co w jasny sposób wiąże się z dymnym charakterem whisky. Nad nazwą trunku widnieje złoty emblemat marki: alembik otoczony przez kłosy jęczmienia. Obła butelka wykonana jest z bezbarwnego szkła, co pozwala podziwiać głęboką barwę alkoholu wewnątrz. Single malt pakowany jest z ozdobne, prostokątne pudełko z tym samym zachwycającym widokiem, co na etykiecie.
Glenglassaugh Torfa będzie świetnym wprowadzeniem w krainę mocno torfowych, dymnych alkoholi. Poziom fenoli zawarty w trunku nie jest na tyle wysoki, aby zniechęcić nowicjuszy, a jednocześnie nie jest na tyle niski, aby nie usatysfakcjonować znawców trunków tego typu. Lubisz whisky pełne nut palonego ogniska? Pozycja szkockiej gorzelni Glenglassaugh będzie idealna. Produkt ten wyłamuje się z ram swojego regionu. Tym razem Speyside prezentuje moc i charakter, zamiast delikatności i zachowawczości.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenglassaugh Distillery |
Marka | GLENGLASSAUGH |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 20 ppm |
Jim Murray | 90 |