- Wydana z okazji 125-lecia destylarni Knockdhu jako limitowana edycja.
- Stworzona w 2019 roku.
- Rropikalne owoce, wanilia, toffi, wanilia, kokos, pomarańczowy skórka.
- Dojrzewanie w dębie amerykańskim po bourbonie.
- Cask strength (56,3 %), brak filtracji na zimno i sztucznych barwników.
- Dla kolekcjonerów i smakoszy.
- Dram na specjalne okazje.
- Do picia solo lub z kroplą wody.
- imitowana edycja z opakowaniem pamiątkowym – znakomity zbiór dla kolekcji.
Destylernia Knockdhu (w języku galeickim "Czarne Wzgórze") swoje istnienie zawdzięcza Johnowi Morrisonowi. To on odnalazł W Banffshire na północnym zachodzie Szkocji doskonałe miejsce do produkcji whisky. Krystalicznie czyste źródła, połacie pól dogodnych do uprawy jęczmienia, niewyczerpalne zasoby torfu a także bezpośrednia bliskość nitki kolei. Nie mógł sobie wymarzyć lepszego miejsca. W 1894 roku stanęła tam destylernia zbudowana z lokalnego granitu, z dwoma miedzianymi alembikami ogrzewanymi węglem (później parą wodną). Tak rozpoczęła się już ponad 125cioletnia historia niezwykłej whisky zrodzonej z dumy i pasji a obecnie znanej na całym świecie pod nazwą anCnoc (w języku galeickim "Wzgórze").
Gdyby była możliwa a John Morrison pojawił się u wrót Knockdhu zapewne odnalazłby się w niej w mgnieniu oka. Dbałość o tradycję jest tu sprawą honoru a dwa miedziane alembiki, choć ogrzewane w sposób nowocześniejszy i wydajniejszy, zostały zachowane w niezmienionej wielkości i kształcie.
W roku 2019 Knockdhu świętowała jubileusz lokacji. Była to idealna okazja aby stworzyć coś naprawdę niezwykłego. W tym roku świat poznał limitowane wersje single malt: 16letnią oraz Peated.
Leżakowana w beczkach po bourbonie, butelkowana z mocą 56,3% anCnoc 16Y 125th anniversary zachwyca bogatym bukietem smaków i aromatów w niebywale lekkiej formie. Jest po prostu wyborna! Jasnozłocisty kolor daje poczucie, że trzymamy w dłoni coś niezwykle cennego. Urzeka wspaniałym bukietem pełnym świeżych cytrusów, słodkiej wanilii i toffi, aromatami polnych kwiatów tonowanymi miękką nutą przypraw korzennych, kokosa i dębu. W smaku kremowa z nutami wanilii, biszkopta, skórki cytrynowej, winogron, ananasa, świeżego imbiru i wiosennych pędów. Do prawdy w tym bogactwie smaków i aromatów nie sposób się nie zatracić! Finish długi i przyjemny. Z nutami pieprzu, świeżego siana i dębu.
Kolor: ciemny bursztyn
Nos: Cytrusy, wanilia, toffi, kwiaty, delikatny kokos, przyprawy korzenne, dębina
Smak: krem waniliowy, biszkopt, świeżo starta skórka cytryny, winogrono, ananas, kiwi, imbir, świeże drewno
Finisz: długi, nuty pieprzu, świeże siano, dębina
AnCnoc 16Y 125th anniversary aż prosi się o szklaneczkę typu glencairn, by z jej pomocą odkrywać co raz to nowe aromaty, smaki, doznania i móc w pełni rozkoszować się tą niezwykłą whisky.
Dla każdego fana whisky pozycja obowiązkowa! Dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w świecie tego trunku pozycja doskonała, bo z każdym łykiem mogą odkrywać ją na nowo. Niewątpliwie sprawi przyjemność każdemu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 56.3 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |